Artikkelikuva artikkelille Digimarkkinoinnin sanakirja yrittäjälle.

Markkinoinnin ja digimarkkinoinnin sanakirja yrittäjälle

Millaiset asiat tulevat ensimmäisenä mieleesi, kun keskustelet yrityksesi myynnistä ja markkinoinnista, ja etenkin siitä miten niitä voisi kehittää?  “Voi luoja, mikä lyhenne- ja termiviidakko” on yksi yleisimmistä ajatuksista, mitä tähän liittyen kuulemme. 

Ja tottahan se on. Markkinointia leimaa oma sanastonsa, jonka hankaluus voi hyvinkin turhauttaa. 

(Samalla kannattaa muistaa, ettei markkinointia työkseen tekevä ihminen todennäköisesti ymmärrä rakentamiseen, kauneudenhoitoon tai vaikkapa ajoneuvojen huoltamiseen liittyvää ammattisanastoa, joka monelle yrittäjälle on arkipäivän puhetta – ja tarpeellista sellaista. Tasoissa siis ollaan.)

Tästä jutusta löydät tärkeimmät markkinointitermit yrittäjälle. Voit hypätä alta suoraan termiin tai lyhenteeseen, jonka haluat selvittää, tai tietysti myös lukea koko jutun läpi. 

Lupaamme joka tapauksessa, että emme järjestä aiheesta tenttiä. 

BtoB-markkinointi eli B2B-markkinointi

Yrityksiltä yrityksille suunnattua markkinointia; esimerkiksi se, että tilitoimisto tavoittelee asiakkaakseen yrityksiä.

BtoC-markkinointi eli B2C-markkinointi

Yrityksiltä kuluttaja-asiakkaille suunnattua markkinointia; esimerkiksi kauneusalan yritys tai autokorjaamo, joka pyrkii hankkimaan uusia kuluttaja-asiakkaita, ajanvarauksia tai tarjouspyyntöjä. 

Banneri

Verkkomainos, jota klikkaamalla käyttäjä siirtyy yrityksen sivustolle. Bannerit ovat tuttu näky erilaisissa verkkomedioissa, jotka myyvät tätä mainostilaa yrityksille. Bannerikampanjan hinta perustuu tyypillisesti joko sen keräämiin klikkeihin, tai mainoksen näyttökertoihin. 

Chatbot

Sivustolle asennettu sovellus, joka aloittaa keskustelun sivustokävijän kanssa. Chatbot on digitaalisen asiakaspalvelun väsymätön työmyyrä, jonka voi myös ohjata viemään asiakasta verkkosivun ostopolulla eteenpäin. Chatbotin onnistuminen edellyttää, että se on hyvin kirjoitettu ja ystävällinen, ja että se ohjaa kävijää selkeästi kohti tavoitetta.

Digimarkkinointi


Verkossa tapahtuva markkinointi. Pitää sisällään monia erilaisia mahdollisuuksia, kuten mainontaa verkkomedioissa, vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa, tai omille asiakkaille viestimistä uutiskirjein. 

Digitaalinen asiakaspalvelu

Verkossa tapahtuva asiakaspalvelu. Toimii parhaiten silloin, kun asiakkaille tarjotaan erilaisia mahdollisuuksia olla yhteydessä yritykseen: esimerkiksi lomakkeen avulla ei-kiireellisissä asioissa, chatbotin avulla nopeissa kysymyksissä ja vaikkapa tarjouspyynnön lähettämisessä.

Digitaalinen myynti

Verkossa tapahtuva myynti. Verkkokaupat ja nettitilaukset ovat tietenkin digitaalista myyntiä, mutta niin ovat verkkosivujen kautta saadun tarjouspyynnön avulla kotiutetut kaupatkin.

Formi eli lomake

Verkkosivuille sijoitettu lomake tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden kysyä, tai vaikkapa pyytää tarjousta. Lomakkeen tarkoitus kannattaa määritellä tarkasti, jotta tiedät, mitkä lähetykset vaativat välitöntä käsittelyä (esimerkiksi tarjouspyynnöt), ja mihin voit palata hieman myöhemmin (esimerkiksi kysymykset tuotteen tai palvelun yksityiskohdista). 

Fiksusti toteutettu formi eli lomake vie tiedot talteen yhteen paikkaan, ja asiakkaan kysymyksiin palaaminen on helppoa myös myöhemmin.

Flow tai workflow

Asiakkaan antamaan merkkiin, vaikkapa yhteystietojen jättämiseen perustuva, automaattinen “työnkulku”. Esimerkiksi se, että asiakas tekee verkkosivuilla testin, jättää yhteystietonsa, ja saa sähköpostiinsa ensin kiitosviestin ja myöhemmin vaikkapa esitteen tai tietoa tulevista uutuuksista.

Kontakti

Suoraan suomennettuna kontakti tarkoittaa yhteyttä. Verkkosivuilla kontakti syntyy tyypillisesti silloin, kun asiakas jättää yritykselle yhteystietonsa esimerkiksi lomakkeen kautta.  Kontaktista voi olla ostamiseen eli liidiksi lyhyt tai pitempi matka – lue lisää erilaisten kontaktien matkasta liidiksi tästä!

Konversio

Lyhyesti: tavoitteen toteutuminen. Mutkikasta tämän termin käytöstä tekee se, että konversio tarkoittaa eri yrityksille eri asioita; toisille tarjouspyynnön jättämistä, toisille taas verkkokaupasta tehtyä ostosta. Useimmiten konversio tarkoittaa kuitenkin joko myynnin, tai mahdollisimman lähellä myyntiä olevan asian tapahtumista verkossa. 

Laskuri

Verkkosivuille toteutetun laskurin avulla asiakas voi vaikkapa laskea palvelupaketin hinnan, tai kartoittaa omaa tarvettaan tarkemmin. Laskuri voi toimia myös tarjouspyyntöjen työkaluna.

Liidi

Kontakti, joka todennäköisesti johtaa kaupantekoon. Kun kyseessä on digimarkkinointi, tarkoittaa liidi tarkoittaa useimmiten esimerkiksi tarjouspyynnön tai hintatiedustelun verkossa jättänyttä asiakasta.

Verkkosivustosi on tärkeä osa digitaalista markkinointiasi ja myyntiäsi. Groweon avulla tarjoat asiakkaillesi helpon tavan olla yhteydessä yritykseesi – kerromme mielellämme, miten se käytännössä käy.

Markkinoinnin automaatio tai markkinointiautomaatio

Markkinoinnin automaatio auttaa viestimään uusille ja olemassaoleville asiakkaille pienemmillä ponnistuksilla. Markkinointiautomaatiota ovat esimerkiksi erilaiset asiakkaan yhteydenottopyynnöstä käynnistyvät, automatisoidut sähköpostilähetykset. Automaatio voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta järkevästi valitulla työkalulla se on hyvinkin vaivatonta. 

Popup

Popup on viesti, joka aukeaa verkkosivun “päälle” kävijän tekemästä toiminnosta. Popupin voi asettaa näkymään esimerkiksi silloin, kun käyttäjä on siirtymässä sivustolta pois, tai silloin kun kävijä saapuu ensimmäisen kerran tietylle sivulle. Popup toimii erityisen hyvin esimerkiksi uutiskirjeen tilaukseen.

Some-mainonta tai sosiaalisen median mainonta

Lähes kaikki suomalaiset käyttävät ainakin jotain sosiaalista mediaa: Facebookia, Instagramia, TikTokia, X:ää (aiemmin Twitteriä) tai LinkedIniä. Kaikki näistä toimivat siis mainioina mainosalustoina. Some-mainonnassa onnistuminen edellyttää käsitystä siitä, mitä kanavaa oma kohderyhmä eniten käyttää, ja napakkaa, kohdennettua mainosviestiä.

Testi tai testit

Kun asiayhteys on markkinointi, tarkoittaa testi useimmiten työkalua, jonka avulla asiakas voi matalalla kynnyksellä kokeilla, millainen palvelu sopisi parhaiten hänen tarpeisiinsa. Fiksusti toteutettu testi inspiroi ja herättää kiinnostusta, ja ne toimivatkin mainiosti yhteystietojen eli kontaktien keräämisessä. 

Uutiskirje

Uutiskirje on viesti, jonka yritys lähettää kontakteilleen. Useimmiten uutiskirjeessä kerrotaan uusista tuotteista tai palveluista, tarjouksista, tai annetaan vinkkejä ostetun palvelun käyttöön. Onnistuneimmat uutiskirjeet tarjoavat asiakkaille inspiraatiota ja hyötyä, ja rakentavat luottamusta yritykseen.

Vuorovaikutus sivustolla

Verkkosivustoa on helppo ajatella yrityksen näyteikkunana tai käyntikorttina. Tänä päivänä se ei kuitenkaan riitä, sillä asiakkaat ovat tottuneet hoitamaan asioita, kysymään lisätietoja ja ostamaan verkosta – siis vuorovaikuttamaan – silloin kun heille parhaiten sopii, eli myös iltaisin ja viikonloppuisin. 

Parhaimmillaan verkkosivusto onkin yrittäjän “digitaalinen kaksoisolento”, joka palvelee ja auttaa asiakkaita ystävällisesti ympäri vuorokauden, viikonpäivästä riippumatta, mutta automatisoidusti.

Vuorovaikutussovellus

Asiakkaat edellyttävät ja toivovat yritysten verkkosivustoilta vuorovaikutusta; vuorovaikutussovellus on tekninen ratkaisu, jolla tämä onnistuu. Vuorovaikutussovelluksia ovat esimerkiksi lomakkeet, testit ja laskurit sekä chatbotit. 

Onnistunut vuorovaikutussovellus puhuttelee kävijöitä ystävällisesti ja tarjoten apua asiakkaan polulla, oli kyse sitten lisätietojen tarpeesta, oikean ratkaisun löytämisestä tai tarjouspyynnön lähettämisestä – tai vaikka työnhausta.